Powered By Blogger

1937 yılında, İzmir-Şirinyer Amerikan Koleji, bizzat Atatürk'ün emri ile kapatılır!



''Birinci Dünya Savaşı yıllarında,1914'de,İzmir Şirinyer'de, Ege'nin toprak ağalarının, mütegallibenin, levantenlerin çocuklarının eğitim görmesi için açılan Amerikan Koleji, yirmi yılı aşkın bir süre faaliyetini sürdürür.
*1937 yılında, İzmir-Şirinyer Amerikan Koleji, bizzat Atatürk'ün emri ile kapatılır.
*Kapatılan Amerikan Koleji'nin görkemli binalarında, Ege'nin ırgatlarının, yoksullarının çocuklarının parasız eğitim görerek; öğretmen, sağlık memuru, eğitmen olacakları; Kızılçullu Köy Öğretmen Okulu açılır ve bu okul 1940 yılında Kızılçullu Köy Enstitüsü'ne dönüştürülür.
*İkinci Dünya Savaşı'nı izleyen,1945-47 yıllarında, ABD ile yapılan İkili Anlaşmalar sonrasında, CHP'nin tutucu kanadının iktidarı döneminde,1947 yılında, Köy Enstitüleri'nin kapatılmasına karar verilir. Hasan Ali Yücel, İsmail Hakkı Tonguç ve ekibi tasfiye edilir, yerlerine “Batıcı” kadrolar getirilir.
*1952'de Türkiye, NATO'ya dâhil edilir. Amerikalılar, İzmir-Şirinyer'deki Kızılçullu Köy Enstitüsü binalarını ve arazisini geri alarak burada NATO Karargâhı'nı kurarlar. Kızılçullu Köy Enstitüsü'nün kız öğrencileri, öğretmenleri apar topar Bolu'ya, erkek öğrenciler ve bir bölüm öğretmen de Ortaklar'a nakledilir.
*Bolu Kızılçullu Köy Enstitüsü, 1953 yılında, Bolu Kız Köy Enstitüsü adını alır.1954'de Köy Enstitüleri adı da ortadan kaldırılır. Bolu Kız Öğretmen Okulu adını alır. 1967 yılına ilişkin verilere göre, Bolu Kız Öğretmen Okulu'nun; 730 yatılı,152 gündüzlü olmak üzere 882 öğrencisi,22 şubesi vardır. Biyoloji, Fizik, Kimya laboratuarları, zengin bir kitaplığı bulunan okulda bir müdür ile 32 öğretmen görevlidir.
*12 Mart'ı izleyen dönemde,1973 yılında Öğretmen Okulları'nın adı değiştirilir. Bolu Kız Öğretmen Lisesi olarak adlandırılan okulun mezunları, 1976'dan itibaren lise muadili kabul edilir ve öğretmen olamazlar.
*Bolu Kız Öğretmen Lisesi de, 12 Eylül döneminde,1980 yılında kapatılır. 1982 yılında demirbaş eşyaları etrafa savrulur. Binaları, geniş bahçesi, fidanlıkları, deneme seraları, sıcak ve soğuk fide yastıkları, ahırları, tavuk kümesleri, ipekböceği üretim bölümleri, marangoz atölyeleri, Müzik, Spor, Resim- Elişi salonları, koleksiyonları, Fizik, Kimya, Biyoloji laboratuarları vb. dağıtılır…
**Ülkemizin yakın geçmişinde yaşananlarla, Kızılçullu Köy Enstitüsü'nün, Bolu Kız Köy Enstitüsü'nün kaderi ilginç bir benzerlik göstermektedir…''
(Mudurnulular Derneği Bülteni 6.Sayı. Aralık 2011)

.
Kızılçullu Köy Enstitüsü...

Hiç yorum yok: